Кризата не е засегнала сериозно Северна България 22.06 | 16:09

Поради ниските нива на икономическа активност

От Петя Михайлова

Кризата се е отразила по-слабо на икономиката в Северен централен район, отколкото в по-развитите райони поради ниските нива на икономическа активност.

Това е записано в годишния доклад за изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район през 2010 година, обсъден на състоялото се днес в Силистра заседание на Регионалния съвет на района, съобщи БТА.

Няма и значим напредък в преодоляването на вътрешнорегионалните различия в Северен централен район.

Приносът на района в общия брутен вътрешен продукт е 8.37 на сто.

Във вътрешнорегионален план най-висок е размерът на брутния вътрешен продукт в Русенска област - 32.1 на сто от брутния вътрешен продукт за район, а най-нисък - в област Силистра - 11.19 на сто.

В Северния централен район през 2010 година коефициентът за икономическа активност е под средния за страната и в сравнение с 2009 г. намалява с 1.9 пункта.

На заседанието бяха представени и резултатите от анкетно проучване сред членовете на регионалните съвети за развитие във връзка с разработването на нова Национална стратегия за регионално развитие.

Леката промишленост, машиностроенето и селското стопанство са структуроопределящи отрасли в Северен централен район, а основни приоритети за развитието на района са туризмът, селското стопанство и индустрията.

Според проучването в национален мащаб основните проблеми за страната са състоянието на транспортната структура, водоснабдителната и канализационната мрежа, безработицата и демографските проблеми.

Водещи

Най-четени