Кристалина Георгиева: Това е атака срещу България 19.07 | 08:51

Според еврокомисаря "мерките, които се взимат, са точно тези, които трябва да се взимат"

От Кремена Бедерева

Взривът на летище "Сарафово” е първи атентат на наша територия. Това е атака срещу България, атака срещу Европа. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева по БНТ.

Ние трябва да знаем, че живеем в свят, в който има повече рискове и нашите граждани, нашите институции трябва да бъдат готови. Две минути след атентата на мястото са били пожарната и "Гражданска защита". Мерките, които се взимат, са точно тези, които трябва да се взимат, увери Георгиева.

Трябва да се погрижим за жертвите, за уведомяване на семействата на пострадалите, да мобилизираме веднага екипи, които да работят по разследването.

"Трябва да се установи контакт с нашите партньори. Аз съм сигурна, че това също е направено”, каза още Георгиева. "Както при всяка криза, изключително е важно да извлечем уроците и да кажем какво ще правим по-добре, за да бъдем защитени".

"Силата ни е да се обединим, в това да кажем – не, ние можем да защитим нашите граждани. Целта е на терористите е да ни уплашат. Това, което до сега видях в България - има огромно съчувствие към жертвите, към хората, които са били свидетели. Има отразяване – да, това може да се случи и на нас, но, ако си спомним това, което се случи на 11 септември в Съединените щати, най-дълго останалото усещане в хората беше - ние можем да се обединим, ние можем да повишим мерките за сигурност и това, аз съм сигурна, че ще стане у нас. Но не трябва да сме наивни, че можем по някакъв магически начин да спрем тероризма. Това, което трябва да правим, е да сме нащрек, да подаваме сигнали, когато видим нещо", уточни еврокомисар Георгиева.

От своя страна говорителят на върховния представител на ЕС Катрин Аштън изпрати своята позиция. В изявлението се казва, че Аштън е била много шокирана от сцените на летище Бургас, където пътуване, което е трябвало да бъде началото на весела ваканция, е завършило с убийства.

Аштън изпраща съболезнованията си на семействата на загиналите, а на ранените пожелава бързо възстановяване. В изявлението се допълва, че Европейският съюз заклеймява всички актове на тероризъм, независимо къде се случват. Терористите, които са планирали и провели атаките, трябва да бъдат предадени на правосъдието, добавя Аштън.

Водещи

Най-четени