Кръгла маса за интеграцията на чужди граждани в София 27.11 | 13:12

Сред акцентите на събитието ще са предизвикателствата пред града заради миграцията

От iNews.bg

Асоциация за развитие на София организира кръгла маса за интеграцията на гражданите на трети страни в София на 23 ноември 2018. Екипът на проект ИНТЕГРА представи прогнозни сценарии за миграцията към България на граждани на трети страни и предизвикателствата пред София в краткосрочен и средносрочен план, свързани с интеграцията на мигрантите на пазара на труда, в икономическата, културната и социалната сфера.

Заедно с участниците в кръглата маса – представители на Столичния общински съвет и Столичната община, експерти от публични институции, работодателски организации, международни организации, НПО в сферата на интеграция на бежанци и мигранти и човешки права, Софийски университет, граждани на трети страни – бяха обсъдени препоръки за местни мерки и политики. Сред тях бяха създаване на програми за предприемачество, спонсорирани от работодателите обучения, учредяване на център за комплексни услуги за граждани на трети страни, пълноценно използване на финансиращите програми на Столична община, създаване на механизми за събиране и обработване на подходяща информация.

Резултатите от дискусиите на кръглата маса ще бъдат отразени в Софийския градски дневен ред за интеграция, който ще бъде публикуван през декември и ще бъде основата на предстоящата застъпническа и информационна кампания за по-ефективна интеграция на чужди граждани.

Събитието е дейност по проект ИНТЕГРА, получил финансиране по Фонд "Убежище, миграция и интеграция" на ЕС. 

Водещи

Най-четени