Кръстова гора връща вярата в чудесата. 4-годишно проговори за пръв път 15.09 | 09:42

Момчето е прекарало 3 дни и нощи пред олтара

От Цанка Донкова

Малко хора в наше време вярват в чудесата. Повечето от нас подозират измама, трик или някаква свръх развита технология, когато става въпрос за нещо, което не могат да си обяснят. Въпреки това има и такива, които се осланят на вярата си в Бога.

Именно такива са богомолците, които всяка година ходят на Кръстова гора. Хората вярват, че преди да настъпи Кръстовден небето се отворя за вярващите и лекува болките им. Именно заради това и тази година в дните преди 14 септември местността е "почерняла" от хора.

Макар че никой не знае колко точно богомолци са поели целебният поход, предположенията са, че от там минават между 15 000 и 20 000 души, съобщава в. "Стандарт". Манастирът "Света Троица" е единственото място в България, където всеки петък се отслужва литургия през нощта. Вярва се, че небето се отваря и Господ излива своята благодат.

"Тук е истината!", казва Катя от Перник, взела отпуск, за да отиде. За четвърти път е там с тримата си синове, снахата и няколко братовчеди. "Знаете ли Господ изпраща покана да дойдеш, когато си готов убедена е жената. "Аз съм Му благодарна, че е чул молитвите ми. Големият ми син е женен от 6 г., но нямаше дете. Сега снаха ми е бременна. Дошла съм да Му благодаря", казва със светещи очи жената.

"Свидетели сме на много чудеса. Хората се връщат за благодарствени молитви, записват благодарствени служби за това, че Бог е послушал техните молби, изпълнил техните желания и духовни просби", казва отец Серафим.

"Миналата година дете проговори", казва разпалено леля Любка, която продава свещи в старата църква. "И сега настръхвам, като ви го разказвам", продължава жената. 4-годишният Виктор не можел да каже и дума. Баба му го довела да спи на Кръстова гора, а на третата сутрин го завела на кръста да се помоли. Хванало се момчето за кръста и казало: "О, Боже, Боже!".

"Дойдоха да благодарят и донесоха детско столче с надпис "С благодарност и дълбок поклон от Виктор, който преспа 3 вечери пред олтара на тази свята обител и с Божието благоволение и обичта на Божията майка към децата проговори", добавя леля Любка.

"И днес четохме благодарствена молитва на друго детенце, избавило се от левкемия. Майка му дойде в храма. Жена от Пловдив пък стана харизанка при нас, даряваше труда си, след като е излекувала от рак с множество разсейки", казва още отец Серафим.

Водещи

Най-четени