Ксенофобията вирее само сред възрастните българи 22.11 | 12:03

Българчетата са по-толерантни към сирийските си връстници. "Децата се оказаха по-разумни и по-отговорни от нас", заяви просветният министър

От Ивелина Георгиева

Българските деца приемат толерантно сирийчетата в училищата. Това заяви просветният министър Анелия Клисарова. "Децата се оказаха по-разумни и по-отговорни от нас и не правят разлика между тях", коментира Клисарова.

26 сирийски деца учат от 1-ви до 4-ти клас и в 6-и клас в 66-о СОУ "Филип Станиславов" в София, 8 деца учат от 1-ви до 5-и клас и едно – в 7-и клас в друго столично училище и има 8 деца, които са в подготвителни групи в детските градини в София, отчете Клисарова.

"Това са деца, които са напуснали интеграционния център, където се изучава български език, и вече са интегрирани в българските училища", поясни образователният министър.

Министерството на образованието е предоставило три неизползваеми сгради за настаняване на бежанци.

Учебните сгради са във Враждебна, Софийско, в Елхово, Ямболска област и в Ковачевци. Министърът на образованието Анелия Клисарова съобщи, че в Ковачевци са настанени 350 лица, търсещи закрила, от които 109 са деца с родителите си.

Водещи

Най-четени