Културно-историческите ценности влизат в регистър 04.02 | 17:15

МВР отчете подобрение на работата по кражбите на предмети на изкуството

От Филипа Тодева

Ще бъде създаден регистър на културно-историческите ценности у нас. Това стана ясно при представянето на проекта "Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България”, съобщи пресцентърът на МВР.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) главен комисар Ангел Антонов очерта основните направления на проекта. Той включва създаване на централизирана информационна система за културно-исторически ценности - предмет на престъпление, която ще е достъпна за всички заинтересовани институции.

Ще бъде разработен нормативен ред, регламентиращ взаимодействието на МВР и институциите, свързани с опазването на културното наследство и ще бъде направено обучение на служители на МВР, Министерството на културата и представители на заинтересованите страни, ангажирани с опазване на културното наследство.

"Наблюдава се подобрение на работата по извършени кражби от частни домове и галерии за българско и чуждестранно изобразително изкуство. Разкритите кражби, при които са отнети картини или статуетки, са около 30% от общия брой извършени престъпления", посочи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той определи престъпленията срещу културното наследство като престъпления срещу националното самосъзнание.

Водещи

Най-четени