Кунева: ВСС ще бъде сменен 26.01 | 12:22

Вицепремиерът се надява съдиите сами да си подадат оставките

От iNews.bg

Съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е в момента, трябва да бъде сменен. Такова мнение изрази вицепремиерът Меглена Кунева. Тя изрази надежда, че настоящите му членове сами ще подадат оставки, за да дойдат нови хора на тяхно място. Ако оттеглянето им не се случи доброволно, ще дойде време, когато така или иначе ВСС ще трябва да бъде сменен, казва Кунева, цитирана от БГНЕС.

Според думите й на всеки нов член на ВСС, когато и да дойде той, ще му бъде много трудно, дори и на най-добрите. Причината е, че институцията вече е загубила репутацията си и това ще се помни още дълго.

Относно Доклада на Еврокомисията за проверка и сътрудничество, който предстои да бъде оповестен, Кунева заяви, че е важно да знаем, че това колко и какво правосъдие и вътрешен ред имаме засяга всички останали държави в ЕС. "Както винаги докладът се прави с участието на всички български институции и цялото българско общество. Разговори с Неправителствени организации се правят винаги преди доклада. В края на миналата седмица се дава предварителен проект на доклада, за да се види дали е отбелязано точно и дали България няма да има възражения за точността на формулировките”, поясни Кунева.

Тя обясни още и че страната ни е запозната с този доклад. "Българските институции го върнаха обратно там, където смятат, че има неточност и докладът ще бъде разгледан от колежа на комисарите в сряда. Тогава няма да се говори по техническата, а по политическата част и ще бъде оповестен на всички. Корекциите, които са направени от българска страна, са свързани с неточности в дати, заглавния на закони. Правителството ще даде оценка за това как възприема доклада в посока на това какво правим заедно и всяка една от институциите къде разпознава собствената си отговорност, добави Кунева.

Най-четени