Кунева: Евентуалната коалиция с ГЕРБ разделя Реформаторския блок 19.10 | 11:06

Хората са наясно, че правителство трябва да има , смята тя

От iNews.bg

Евентуалната коалиция с ГЕРБ е нещо, което е разделяло и продължава да разделя мнението вътре в Реформаторския блок. Не говоря за лидерите, говоря за членовете и симпатизантите, защото ние отразяваме тяхното мнение. Това заяви председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в ефира на bTV.

Въпреки това тя заяви, че Реформаторският блок е единен и стабилен, а взаимоотношенията между лидерите на коалиционните партии са ясни и колегиални. "Въпреки това различията, като това за сътрудничество с ГЕРБ, са неизбежни, защото това са вижданията на самите избиратели. Именно това е причината за проведения вътрешнопартиен референдум, на който вече около 70% от избирателите на "България на гражданите" са дали отговор на въпросите "Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент?" и "С кои партии?".

По думите на Кунева хората са наясно, че правителство трябва да има и то трябва да издържи в един пълен мандат. "Иначе няма как да излъчим стабилност, ако нещата ще се сменят и всяко следващо правителство има собствени идеи. На нас страшно много ни трябва котва, трябва ни стабилност и тя трябва да бъде наистина широка", заяви тя.

Кунева посочи още, че единственият успешен модел за съставяне на стабилно правителство е намиране на пресечна точка с останалите парламентарно представени политически сили, ясни приоритети и стабилен мандат.

"Това зависи от това как ще се развият разговорите вътре в самата партия, дали техните членове и ръководство са абсолютно убедени, че онези най-важни реформи, които Реформаторският блок предлага и които са продължение на това, което прави служебното правителство, могат да продължат", смята Кунева.

Тя посочи, че правосъдието и икономиката ще бъдат във фокуса на вниманието на Реформаторския блок. "Искам такава реформа, която да направи така, че всеки бизнес да се чувства нормално в България, правосъдие и икономика да вървят заедно, защото няма друг начин да се създадат работни места и сигурност. Искам реформа, която да направи така, че механизмът за наблюдение на страната да падне, реформа, която да направи така, че "Шенген" да се случи не само технически", обясни Кунева.

Водещи

Най-четени