Кунева: Защо Айфеловата кула да не се учи по биология? Тя е модел на кост 16.03 | 15:00

Министърът препоръча да се прави връзки между отделните учебни предмети

От iNews.bg

"Българските ученици могат да четат, но не могат да разбират, което означава, че сме изостанали. Това може да се отстрани с интердисциплинарност на обучението и връзки между предметите и учителите... Например, защо да не свържем биологията с Айфеловата кула?! Тя е модел на човешката кост".

Тази констатация, придружена с препоръка, направи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на открит дебат за новите учебни програми, проведен в сградата на Втора английска гимназия.

"Като чуете Шипка, какво си спомняте? Стихотворението или историята? Разбира се, че стихотворението, но историята го надгражда. Прави нещата по-ясни. Защо да не свържем биологията с Айфеловата кула? Тя е модел на човешката кост", посочи тя като примери за интердисциплинарност на обучението.

"Трябва да видим не само какво влагаме, а и какво излиза от системата. Как ще стигнете до високия резултат - зависи от вашия избор, на училището, на всеки учител, на директора. Учителят ще прецени дали тук най-лесният начин да се преподаде знанието е един или друг, той ще избере учебникът. Той може да остави настрана учебника и да даде други източници", каза Кунева, цитирана от 24 часа.

По повод предстоящите матури министърът се обърна и към гимназистите с призив: "Моля, не преписвайте! Нека започнем да изчистваме терена за образование!".

Водещи

Най-четени