Кунева: Няма да не допуснем ляв президент 07.11 | 11:34

Лидерът на ДБГ потвърди думите на Лукарски, че Реформаторите ще подкрепят Цачева на балотажа

От iNews.bg

На тези избори Реформаторският блок запази своята тежест – той има потенциал и бъдеще, запазихме тенденцията на подкрепа за Блока. Няма нито село, нито голям град, нито София, където да не сме получили доверие за РБ. Мобилизацията ни беше пълна. Сега ни предстои силно консолидиране на посланията и много работа. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, като добави, че РБ има още потенциал.

Тя посочи, че предстоящият избор в неделя е избор между лявото и дясното. Нашите избиратели не могат да бъдат накарани да гласуват под строй, но те не са хора, които ще гласуват против съвестта си и биха гласували в ляво. Нали искаме да приличаме на другите европейски страни - не мога да си представя как в Гемания ХДС ще призове да се гласува за левите, каза още Кунева. За мен това е нормален политически ход - да се избере човек от средите на Европейската народна партия, посочи тя, а не левия кандидат.

По оношение на позицията на ДСБ от снощи, Кунева коментира, че Изпълнителният съвет на РБ се е събрал вчера вечерта и е взел общо решение. Както се е случвало и друг път, абсолютно всички лидери бяхме събрани и чакахме един човек – председателя на ДСБ. Оттам нататък е тежко лично негово решение да не помогне със своя призив България да предотврати ляв президент. Това е странно и непоследователно поведение, посочи тя. Не може да се правят лични сметки, че ще дойдеш един ден на бял кон, ще имаш цялата власт, а дотогава да няма значение, че държавата ти ще се разсипва. Да се правят подобни екперименти и да заемаш позата на наблюдател, докато страната ти се люлее, е крайно неприемливо, каза още Кунева.

С ГЕРБ отношенията ни са ясни и са на базата на коалиционното споразумение. Ние, от РБ, имаме конкретни политически цели и се борим те да се постигнат. Те са свързани с образованието, успешното председателство на ЕС, борбата с корупцията, върховенството на закона и реформата в съдебната система, свободния пазар, здравеопазването.

Тя подчерта, че за по-добро взаимодействие между РБ и ГЕРБ е необходимо и сътрудничество по места. Трябва да се научим да излъчваме по-голямо желание за работа заедно и уважение по между си. Кунева посочи още, че внушенията, че избиратели на РБ в София са гласували за Радев, вместо за Трайков, е несъстоятелно. Фактите не го потвърждават, каза тя и посочи, че в София РБ има изключително висок резултат. Кунева каза, че е политически съсипваща идеята някой да действа на принцип "не искам аз да съм добре, искам на съседа да е зле". Нашата мобилизация беше категорична и сериозна, каза още Кунева и благодари на всички в РБ и специално на структурите на ДБГ за усилията за кампанията на Трайков и Събев като кандидати на Реформаторите.

По отношение на евентуални предсрочни избори след резултатите от втория тур, Кунева коментира: нито са желани, нито са невъзможн, нито ще се уплашим от тях. Това, което трябва да направим, е да се мобилизираме и да дадем най-доброто от себе си в следващата седмица, подчерта вицепремиерът и лидер на ДБГ.

Кунева коментира още, че в настоящата международна обстановка на задълбочаваща се мигрантска криза, тежки икономически перспективи в Европа и възход на популизма е необходимо страната да има опитен политик като Цачева, зад когото застават с лицето си отговорни политически субекти, а не човек като Радев с размита политическа отговорност и с първи крачки в политиката.

Водещи

Най-четени