Кунева атакува ВКС заради критиките към антикорупционния й закон 25.03 | 18:18

Вицепремиерът намекна, че висшите съдии са против от страх да не бъдат разследвани

От Ростислава Иванова

След критичното становище на Върховния касационен съд (ВКС) по отношение на поректа за антикорупционен закон на вицепремиера Меглена Кунева, днес и тя отправи на свой ред остри забележки към висшите съдии.

"Има много критики, които са отправени към съдебната власт и които с голяма болка отбелязвам, защото това е лицето и авторитетът на държавата. Ако аз бях на мястото на колегията, по-скоро бих използвала всички възможности да се изчисти името на тази достойна професия", коментира Кунева.

Припомняме, че преди два дни ВКС излезе с позицията, че заложените в проекта на Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта "отварят врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм". Върховните съдии, в това число и председателят им Лозан Панов, се опасяват, че законът "ще концентрира огромна репресивна власт, която ще работи с неясна правна терминология". Магистратите посочват конкретно термина "необяснимо богатство" и възможността разследващото антикорупционно бюро да започва проверки по анонимни сигнали. В закона не е обяснено ясно и какво точно се разбира под "корупционно поведение", а в същото време и дума не се споменава за търговията с влияние.

Кунева пък припомни днес на магистратите, че и те трябва да отговарят на същите стандарти, на каквито и останалите лица на високи публични длъжности. Антикорупционното бюро, което се създава със закона, единство ще може да прави задълбочени проверки на имуществото на магистратите, поясни тя.

 

Тя защити идеята си Бюрото да прави проверки на висши кадри от властта по анонимни сигнали за корупция. "Ако отворите страницата на ОЛАФ (разследващата корупция агенция на ЕС – бел.ред.), ще видите разписан прототипа на това, което ние направихме в нашия закон. Там също боравят с неподписани сигнали. Дали един сигнал ще бъде хвърлен в кошчето с всички доказателства за това, че има конфликт на интереси или не, е решение, което трябва да вземе обществото и държавата", мотивира се Кунева.

Най-четени