Кунева за SMS-а: Трябва ясно да се спазва разделението между властите 20.01 | 16:42

Има правосъден министър за връзка между Министерски съвет и ВСС, припомни тя

От iNews.bg

"Трябва да има ясно разграничение между властите. Не изключвам сътрудничеството между тях, разбира се, но ясното разделение между властите трябва да се пази...Министърът на правосъдието е човекът, натоварен за ". Това заяви пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от Фокус.

Като отговарящ за съдебната реформа и правосъдието вицепремиер тя направи първия си коментар за скандалния СМС на премиера Бойко Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов, разразил се миналия четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тогава Панов възмутено прекъсна работата на Съвета и прочете препратеното до него от премиерския номер телефонноно съобщение, в което най-вероятно висш магистрат докладва на Борисов за хода на проверката по "Яневагейт".

"ВСС не случайно се председателства от министъра на правосъдието. Има си представител на изпълнителната власт и човек, който е специално натоварен за отношенията между Министерския съвет и Висшия съдебен съвет. Нека да следваме правилата, за да можем да имаме яснота какво трябва да направи ВСС – дали да сезира инспектората, дали да излезе с някаква собствена декларация или да остави нещата да се саморегулират. След като имаме министър, който председателства ВСС, аз разчитам на компетентността на Екатерина Захариева”, подчерта Кунева.

На въпрос дали подкрепя позицията на партийния си заместник в ДБГ Найден Зеленогорски, че ако до 6 месеца не стане факт съдебната реформа, ще напусне коалицията и ще призове целия блок да го направи, тя отправи критика към него, че "когато се правят преговори, не се започва с негативен анализ.

"Като зам.-председател на ДБГ г-н Зеленогорски говори от името на партията. Когато обаче се правят преговори, не се започва с негативен анализ. Започва се с това: "Ние очакваме да се свърши колкото се може повече в следващите 6 месеца". В момента това се обсъжда между Реформаторския блок и ГЕРБ. Въпросът е не да трупаме думи, а да имаме закони, които да работят и да постигат резултати”, смята Кунева.

Водещи

Най-четени