Кунева отрича чистка на училищни директори, конкурсът е само за 152-ма 19.06 | 13:21

Десни депутати също обвиниха МОН за готвените мащабни кадрови промени

От iNews.bg

Конкурсите за училищни директори през юли ще се проведе само в 152 държавни и общински училища. Това заявява в писмен отговор на депутатско питане вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева, като отхвърля обвинението на Вили Лилков, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ, че МОН готви "мащабни кадрови промени” под формата на конкурса за нови директори, предаде БГНЕС.

Такива обвинения срещу МОН вече имаше и от страна на депутати от БСП.

По думите на Кунева "през юли ще се проведе най-малкият според мащабите си конкурс за нови директори на училища", тъй като ще се търсят нови ръководители само на 152 държавни и общински учебни заведения. Тя припомня, че и и през 2015 г. е имало подобен конкурс, при който са избрани директори на 159 училища. През 2014 г. пък конкурсите са били два и са засягали 270 училища, а през 2013 г. - също два, за общо 262 училища.

Право да участват в конкурса ще имат завършили висше образование с бакалавърска степен, но с минимум 5-годишен учителски стаж, става ясно още от отговора.

Изпитът ще изисква от кандидатите да познават в детайли новия образователен закон, който управляващите приеха в края на 2015 г.

 

Министърът заявява също, че "няма намерение да отлага въвъждането на Закона за предучилищното и училищното образование".

Водещи

Най-четени