Кунчев: Дистанцията от 1,5 метра между хората трябва да се увеличи на 2,5 метра 05.02 | 09:04

Главният държавен здравен инспектор обяви, че са нужни и нови, по-малко рискови маски, с по-високо качество. Според него разхлабването на мерките у нас се е случило по адекватен начин и не то е причината за увеличаващите се случаи на заразата с коронавирус.

От iNews.bg

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев гостува на водещата Христина Христова в сутрешния блок на БНТ и даде да се разбере, че България почти сигурно я чака трета вълна на коронавируса.

Той бе категоричен, че подобни инфекции в миналото също са се развивали с няколко вълни и това е нормално. Кунчев обаче смрази с думи, че досега препоръчваната безопасна дистанция от 1,5 метра между хората трябва да се увеличи поне на 2,5 метра. Като причина той изтъкна много по-силната заразност на новите щамове, които плъзнаха по света -около 100 пъти по-висока концентрация на вирусни частици в гърлото на покосения.

Кунчев добави, че са нужни и нови, по-малко рискови маски, с по-високо качество. Според него разхлабването на мерките у нас се е случило по адекватен начин и не то е причината за увеличаващите се случаи на заразата с коронавирус. 

"Много често големите епидемии протичат по този начин, особено въздушно-капковите. Подобно нещо се наблюдаваше и при птичия и свинския грип. Има едно такова дву- или тривълново протичане на пандемиите. Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус", обясни той защо се очаква трета вълна.

"Разхлабихме мерките много внимателно само с една трета от учениците от горния курс и моловете, при които имаше една известна несправедливост, че други големи вериги, в които виждаме, че се струпват доста хора, а моловете не работят. Това, което се опитваме да избегнем е социалният характер на мола, а не търговския. Ако нормално работят търговските магазини, ако охраната следи да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям. А и нали през цялото време се опитваме да търсим този баланс между здравни мерки и опазване на икономиката и на социалния живот. Постепенното увеличение през последната седмица не е резултат от това разхлабване, ако има там някакво влияние ще се почувства след седем – десет дни. Не е причината нито отварянето на моловете, нито тръгването на учениците на училище, сегашното начало на вълна, то беше очаквано", обясни Кунчев.

Водещи

Най-четени