Кунчев: Имало е грешки в решенията на НОЩ, но те са били допускани заради неяснота 01.06 | 10:20

Той не вижда основание да подаде оставка

От iNews.bg

Все още е рано да бъде премахнато носенето на маски на закрито. Към момента това не се случва в нито една страна, като единствено се върви в посока за сваляне на маските на открити пространства. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, ако резултатите продължат да са такива, то ще има възможност да бъдат премахнати още мерки.

Към момента заболеваемостта у нас е паднала до 60 на 100 000.

"Тези резултати ни дават една много положителна перспектива. Ако тези резултатите се задържат така, то няма да има причина която и да е било страна да има претенции към нас и да налага ограничения при пътуване", каза Кунев.

Според него връщането на учениците в клас към момента носи минимален риск и цифрите показват това.

"Имаме значителен спад, така беше и миналата година по това време. Въпросът е да не стане като миналата година. Това, което се случи в Индия е изключително сериозно и трябва да бъдем внимателни", заяви Кунчев пред БТВ.

У нас не са засечени бразилски, африкански или индийски щам на коронавируса.

Относно това дали НОЩ са допускали грешки при управлението на кризата, Кунчев заяви, че е имало грешки, но те са били допускани заради неяснотата и трябва да се анализират спрямо времето, в което са взети.

Кунчев не се притеснява от каквато и да е била ревизия в НОЩ. Според него няма как здравните и политически решения да не се преплитат понякога. Той даде пример, че това се случва и сега със служебното правителство – с ваксинирането на непълнолетни.

Той очаква до дни ЕМА да позволи ваксинация на деца над 12 години, а през есента и такава на над 6 годишни.

Той не вижда основание да подаде оставка.

Водещи

Най-четени