Купили сте си нова кола - вижте как да я регистрирате 05.01 | 11:30

Въвеждат се нова система за регистрация на МПС от днес, съобщи столичният зам.-кмет по финансите

От Кремена Бедерева

От днес се въвежда нова система за регистрация на моторните превозни средства. Общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ. До момента автомобилът се регистрираше първо в КАТ, а след това собственикът беше задължен да го обяви и пред данъчните власти в съответната община.

От днес нито фирмите, нито гражданите имат ангажимент да подават данъчни декларации към общината за придобиването или продажбата на моторно превозно средство. Това каза в ефира на БНР Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите в Столичната община.

Той уточни, че това е една мярка, за която от Столичната община настояват от много време. Барбалов се надява с промяната да се постигне по-добър контрол и по-добра събираемост на данъците.

Той обясни и какво се случва с колите, които са регистрирани в КАТ, но не и в общината. "Тези коли ние ще ги открием. Дори провеждаме кампания за деклариране на такива автомобили и се надявам в най-скоро време техните собственици да се явят в данъчните служби и да ги декларират. В Столичната община въведохме преди повече от година връзка с техническите прегледи, в резултат на което много такива автомобили бяха декларирани. Имаме около 5 милиона лева по-добра събираемост от въвеждането на тази мярка."

Според Дончо Барбалов през последната година броят на недекларираните в общините превозни средства силно е намалял. Заместник-кметът подчерта, че се запазва необходимостта от подаване на данъчна декларация в службите "Местни данъци и такси" за тези хора, които са придобили МПС в резултат на наследство, когато има повече от един собственик на превозно средство или собственикът има отстъпка от данъка.

Той съобщи, че данъчната кампания в София тази година ще започне в началото на февруари, месец по-рано от досегашната практика, за да има повече време гражданите да се възползват от отстъпките. "Тази година очакваме добри приходи от данъците. Минала година имахме около 20 милиона по-добри приходи, тази година се надяваме тенденцията да се запази. От моторните превозни средства разчитаме на приходи в размер на 80 милиона лева, което ще помогне на града да подобри състоянието на пътната инфраструктура."

Водещи

Най-четени