Купуваме изтребители и 2 патрулни кораба за 3 млрд. лв. 30.03 | 13:50

Според Ненчев днешния ден е исторически за въоръжените сили

От iNews.bg

"Днес на заседание на Министерски съвет в изпълнение на Програма за развитие на отбранителните способности 2020 беше взето решение проектите за придобиване на нов многофункционален изтребител, за два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на МиГ-29 да бъдат изпратени за одобрение в Народното събрание". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на кабинате, предаде БГНЕС.

Той определи днешния ден като исторически за българските въоръжени сили. Тези три проекта се очаква да излязат приблизително 3 млрд. лв. За проекта за изтребител се разглеждат и два варианта – нови или втора употреба, а самият проект е за около 800 – 900 млн. лв. Става въпрос за една ескадрила, която според министъра е от 12 до 19 самолета.

За ВВС за вторият проект министърът обясни, че "касае малко по-мащабна дейност, която обхваща както смяна на някои от някои от двигателите, придобиване на 6 или 4 неизползвани и вероятно 4 или 6 използвани, но отремонтирани двигатели за МиГ 29”.

Николай Ненчев поиска ясно да каже, че няма никаква опасност авиацията да бъде приземена. "В резултат на всички усилия, които положихме, в момента имаме достатъчно МиГ 29, които да изпълняват своите задължения по охрана въздушното ни пространство”, каза той. Под "достатъчно МиГ 29” той разбира 7 изтребителя. След извършването на процедурата ще имаме вероятно 12", надява се той.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата. 

Водещи

Най-четени