Кутев: Имах различия с Миков, но не очаквах да ме отстранят от ръководството 30.06 | 17:37

Лидерът на БСП и бившият депутат си подхвърлят намеци за икономически интереси

От Ростислава Иванова

Социалистът Антон Кутев призна, че е имал сериозни различия с лидера на левицата Михаил Миков. Въпреки това той не е очаквал това да стане повод за изключването му от ръководството на БСП. В неделя бившият депутат от левицата е останал изненадан от предложението на Миков и от решението на Пенума на БСП да бъдат отстранени заедно с Кристиян Вигенин като секретари в Изпълнителното бюро на партията.

В неделя Кутев и Вигенин останаха "без думи" и отказаха всякакъв коментар пред медиите, след като изненадващо бяха отстранени от пленума на червените като секретари на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Днес обаче бившият депутат хвърли известна светлина по въпроса.

"Признавам, че не очаквах да бъда изключен от ръководството на БСП", каза Антон Кутев по Нова телевизия. Той посочи, че е имал големи различия с председателя на партията Михаил Миков и че именно това е довело до отстраняването му.

Той признава правото на партийния лидер да избере с какви хора да се обгради и да работи, като призна заслугите му пред БСП. "Миков направи много, за да върне БСП в лявото пространство", подчерта Кутев.

След което отправи намек по адрес на председателя на социалистите: "Няма политическа сила, зад която да няма икономически интереси икоито искат да влязат във властта с нейното посредничество. Има социални проблеми, които трябва да решаваме, десет хиляди души са застрашени да умрат пред вратите на болниците, а ние нищо не правим по този въпрос", коментира Кутев приоритетите на левицата.

Отлъченият от партийното ръководство социалист отрече твърденията, че е взимал подкупи. "Не съм взимал подкупи никога. Смятам, че в това отношение сме много по-чисти от ГЕРБ и ДПС", категоричен бе той.

В неделя Михаил Миков не посочи никакви причини и забележки, които са дали повод за изключването на Вигенин и Кутев от ръководството на партията. Единственият инакомислещ в партийните редици - Георги Кадиев, обаче смята, че отстраняването на двамата функционери дори е закъсняло, защото ръководството не е обновявано от времето на Станишев. Кадиев припомни, че председателят има право сам да избере екип, с който да работи и на който да има доверие.

Припомняме, че Антон Кутев и особено бившият евродепутат, а после и външен министър в правителството на Пламен Орешарски, а сега член на Народното събрание – Кристиян Вигенин, бяха сред най-приближените на предишния лидер на БСП Сергей Станишев.

Храна за размисъл даде и коментара на зам.-председателя на столетницата Янаки Стоилов: "Националният съвет на БСП се обявява против зависимостите в политиката – икономически и външнополитически. БСП няма да отстъпва от поеманите ангажименти заради обслужване на частни и корпоративни интереси", посочи Стоилов, цитиран от БНР. Социалистът отправи призив към левицата да настоява за разкриване на цялата информация за фалиралата КТБ и за състоянието на банковата система в България.

Междувременно днес Софийски градски съд обяви, че ще направи пореден опит на 28 септември да проведе заседание по делото срещу Сергей Станишев, съобщи БТА. Лидерът на ПЕС и евродепутат е подсъдим за това, че като премиер на страната в края на 2009 г. е изгубил секретни документи.

При изредилите се от тогава пет правителства – три обикновени и две служебни, процесът бе спиран и подновяван многократно. Повод за последното замразяване на делото бе изборът на Станишев за евродепутат.

 

В Софийски градски съд вече е пристигнал отговор от Европейския парламент, че депутатския имунитет на Сергей Станишев е свален. Съдия по това дело е Александра Йорданова.

Водещи

Най-четени