Кутев сряза президента за референдума 05.02 | 08:44

Според него въпросите в него са неясно формулирани

От Теодора Кокаланова

"Референдумът е страхотно нещо, подкрепяме го. Но въпросите не са ясно формулирани."

Това коментира депутатът от БСП Антон Кутев в Нова телевизия относно предложението на президента Росен Плевнелиев да се проведе национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от депутатите, задължителното и електронното гласуване.

Според червения депутат социалистическата партия изказва свои тези и мнение, а не определя от името на българина. Той потвърди, че няма как да се съгласи с въпросите на Плевнелиев и отбеляза, че управляващото правителство би одобрило референдум, но след коригиране на темите му.

"Мая Манолова месеци наред водеше разговори с гражданите, обаче дребните политически възгледи ѝ пречат", отсече Кутев.

Според него провеждането на референдум и решението дали да има изборно гласуване не са въпроси, които трябва да стоят на дневен ред. "Възниква един важен въпрос след този референдум – хората ще живеят ли по-добре? Защото, ако отговорът е отрицателен, БСП трябва да поеме политическата отговорност", уточни той.

По думите на народния представител хората ще се затруднят, защото "не знаят какво е електронно (гласуване)". Кутев отбеляза, че Изборният кодекс не е най-важният проблем в държавата.

Според него трябва да се обърне внимание на много по-належащи въпроси, като въвеждането на напълно безплатно здравеопазванe.

Антон Кутев засегна и темата за отнетото политическо доверие към АБВ и конкретно – към Румен Петков и Георги Първанов. "Темата е преекспонирана, което не е полезно за държавата. Георги Първанов се бори за дребнополитически цели", допълни той.

Водещи

Най-четени