Куюмджиев: По време на ГЕРБ цялата енергетика е в колапс 04.07 | 22:02

Проблемът е в безконтролното увеличение на фотоволтаичните централи

От Елица Елефтерова

За много от българите и 5 лв. спестени от ток са доста, заяви Явор Куюмджиев. По думите му основен проблем в енергетиката са липса на няколко стотин милиона от управлението на ГЕРБ. "От цялата тази каша трябваше да се приемат кризисни мерки. 

Куюмджиев припомни, че още първия ден в Народното събрание се е провел дебат за енергетиката, в който председателят на ДКЕВР е заявил, че очакваното увеличение на цената на тока е между 16% и 40%. 

"Проблемът беше в как, това да не се случи", заяви народният представител от Коалиция за България Явор Куюмджиев. Той обясни, че по време на ГЕРБ се стига на прага на фалит и цялата енергетика е в колапс. 

Според него първа причина за това е безконтролно увеличение на фотоволтаичните централи. "В хаотичното си желание да решат този проблем, те вдигнаха и таксата "пренос", което направи българския ток непродаваем. За първи път тогава България стана транзитна страна за електричество от Унгария и Румъния", посочи Куюмджиев.

Депутатът е на мнение, че НЕК не би трябвало да фалира, тъй като са освободени парични потоци, спира се грабенето на енергетиката от заводските централи, затяга се режима на ЕРП-тата и всички по веригата. Освен това се добавят два нови ресурса – продажбата на зелени сертификати, за де се компенсира зелената енергия, както и продажбата на зелена енергия в държави от ЕС.

По думите му за София 5-6 лв не са чак толкова много пари, но за голяма част от страната не са малка сума. "Да не забравяме статистиката на ЕК, според която 60% от българите живеят на и под прага на бедността, а, 61% са енергийно бедни. Така Куюмджиев коментира анкетата, според която намалението с 5% на цената на тока няма да се отрази сериозно на бюджета на хората.

Водещи

Най-четени