Към 8 хил. дка гора и треви горят край Елхово 29.08 | 11:28

Шест големи пожара продължават да бушуват из цялата страна

От Андриян Георгиев

Около 8000 декара борова гора и сухи треви е обхванал пожарът между ямболските села Раздел и Вълча поляна, община Елхово, съобщиха от МВР-Ямбол. Пожарът избухна вчера (28 август). 

Към момента не може да се каже какви точно са щетите от пожара. Създадена е организация за включване на хеликоптери. Те са в готовност в авиобаза Крумово, но в момента не могат да излетят поради силното задимяване на мястото на пожара, каза главен инспектор Тошко Бързилов от "Пожарна безопасност и защита на населението" пред агенция "Фокус". 

Продължават действията по окончателното ликвидиране на пожара в района на село Драгоил, община Драгоман. Съсредоточени са сили и средства от Столичната дирекция пожарна безопасност и от Областното управление на пожарна безопасност, както и от горските стопанства. От мината, която е в близост до пожара, е изведена тежка верижна машина, която проправя просека, използват се и трактори. 

Пожарът край Драгоман е причинен от полицейски куршум на стрелбището на Гранична полиция, което е напълно унищожено. 

Напълно са локализирани пожарите, които възникнаха в Пазарджишко. Локализиран е пожарът, който снощи възникна в село Брягово, община Хасково. 

Локализиран е пожарът в местността "Бели бор” в Рила планина, съобщиха от МВР-Кюстендил. През нощта не е имало възобновяване на димящи огнища откъм южния фронт, няма горене. Днес 100 души ще наблюдават района. В района на пожара са и 2 противопожарни автомобила. Няма разрастване на площта на пожара – 1600 дка бяха обхванати от огъня, 150 дка бе в горски насаждения, низов. 

Днес продължава и наблюдението в района на пожара в местността Празната торба около Илиина река в Рила планина. Той възникна на 19 август.

През денонощието са ликвидирани 204 пожара.

Продължава да бушува локализираният пожар в община Средец, който се охранява и наблюдава и се извършва обход от служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" и горските стопанства за определяне дали има нови огнища и дали има опасност от развитие. 

Локализирани са двете огнища в землищата на селата Факия и Момина църква. Остава бедственото положение на територията на общината. Засегнати от пожара са над 80 хиляди дка. Повечето са сухи треви и храсталаци. Засегнатите площи от горския фонд ще бъдат определени след приключването на пожара и след оглед на Комисия за обследване на загубите.

Няма опасност за местното население, тъй като пожарите са на между 3 и 5 км от самите села. Няма засегнати пътища. 

Водещи

Най-четени