Към България не е отправено искане за участие в удар срещу Сирия 02.09 | 09:38

Обсъдени за три варианта за развитие на кризата там

От Христина Рафаилова

Към страната ни до момента няма отправено искане за евентуално участие в удар срещу Сирия. Това каза военният министър Ангел Найденов в ефира на Нова телевизия. 

Той каза, че на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет са били дискутирани три възможни сценария за развитие на кризата в размирната страна. 

При първия се очаква да продължат дипломатическите усилия за търсене на политически изход от конфликта. Министърът уточни, че страната ни подкрепя този вариант. Той уточни, че този сценарий фактически е получил подкрепа с отлагането на атаката от страна на САЩ. Найденов заяви, че дипломатическите усилия до момента не са се провалили. 

Вторият възможен вариант е да има военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО. По този начин ще се позволи намеса на международните сили по хуманитарни причини. Това решение било крайно, но България ще трябва да се съобрази с международната общност, смята министърът на отбраната. 

Найденов добави, че страната ни няма възможности да участва в преки бойни действия, доколкото най-вероятният сценарий е употребата на крилати ракети и ограничени въздушни удари.

В рамките на Съвета е дискутиран вариантът за съставяне на коалиция на страните, които ще се включат в евентуална атака. България обаче била резервирана към подобен вариант. 

"Неслучайно подчертавам, че операцията с най-голяма степен на вероятност е използването на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Използването на сухопътни сили е сценарий с най-малка степен на вероятност. България има стратегия, мерки, планове, които вече са задействани, включително формирането на Национален щаб и регионални щабове в Елхово и Хасково. За първи път се публикуват мерките, които са взети като част от решенията на Съвета за сигурност към МС", обясни той.

Найденов каза, че най-големият риск за държавата ни е бежанският поток от Сирия. 

Той добави, че е наредил да се направи преглед на всички военни имоти по цялата ни южна граница, за да се търси възможност да се настанят там търсещите убежище. 

Най-четени