Кънев: АБВ е малка пречка по пътя на конституционната промяна 02.12 | 15:00

Георги Първаноя заяви, че АБВ могат да напуснат управляващата коалиция

От iNews.bg

АБВ не е част от съгласието в 43-ото НС за конституционната промяна – за съжаление, но е факт.

 

Това заяви днес съпредседателят на Рерматорския блок Радан Кънев пред медиите в НС по повод констатации на брифинга на ПГ на АБВ, даден по-рано днес.

По-рано председателят на АБВ Георги Първанов заплаши, че АБВ ще напуснат управляващата коалиция.

причината е липсата на диалог при приемането на държавния бюджет и неприемането на предложенията на АБВ за финансови инжекции за социалната политика.

"Ние не смятаме да играем ролята на пето колело в коалицията", категоричен беше лидерът на АБВ.

По време на извънредната пресконференция Първанов заяви още, че правосъдният министър Христо Иванов трябвало да си подаде оставката заради "скандала с Европейската комисия по казуса "Яневагейт".

"Министър Иванов е основната пречка пред това да се случи ефективна и работеща съдебна реформа", каза той.

По отношение на Бюджет 2016 смятам, че всеки е недоволен, когато се прави бюджет. Конкретно, десетки наши предложения не бяха взети предвид през последните два дни – минаха такива, които се броят на пръстите на едната ръка. Нека да оставим основната отговорност за това на финансовия министър и на правителството, заяви Радан Кънев по повод недоволството на АБВ.

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е човек, назначен на този ключов пост по време, когато Делян Пеевски бе силната фигура в службите за сигурност, коментира още Радан Кънев другата медийна тема.

От първия ден на това правителство ние сме искали неговото отстраняване от поста и около два месеца след създаване на кабинета постигнахме успех и той бе отстранен. Не ме учудва, че неговото отношение към ДСБ е негативно, нашето към него - също, посочи Кънев.

На мен не ми е ясно кой стои зад скандала "Яневагейт”, защото не съм прокурор, каза още депутатът от РБ. Много пъти дадох политическото решение на тази ситуация, т.е. да бъде овластен независим прокурор, който да разплете и случая, и корупционната мрежа в СГС, и някои деликатни ситуации, като например, финансовите транзакции между двете дами (Румяна Ченалова и Владимира Янева – бел. ред.).

Но този скандал трябва да бъде разплетен в рамките на наказателно разследване - тук всичко е в ръцете на г-н Цацаров, заключи Радан Кънев.

 

Водещи

Най-четени