Лавина от дела, ако има задължителна ваксинация, според специалист 19.07 | 11:10

По думите ѝ в Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация

От iNews.bg

Очаквам лавина от дела и недобра реакция от обществото. Това коментира пред в ефира на БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова за задължителната ваксинация.

По думите ѝ в Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация. Сама по себе си тезата, че ще хвърляме ваксини, не е условие някой да се ваксинира. Относно предлагането на стимули и рестрикции за ваксинация Петрова заяви, че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително.

Това, че не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого, не може веднага да бъде решавано по най-лесния начин, категорична е Мария Петрова.

"Хайде сега ще ви дадем още 2 дни отпуск или 200 лева над заплатата. Това е въпрос на свободен избор. Още по-страшното е когато този свободен избор бива по някакъв начин ограничаван или вземан под някаква рестрикция – примерно можете да работите в заведение за обществено хранене, само и единствено целият персонал е ваксиниран. Да помислим трезво – така не повишаваме доверието на обществото. Ние или ги заплашваме, или ги "купуваме", заяви Петрова. 

Специалистът по медицинско право отбеляза, че казуси идват най-вече от работодатели, които се опитват да принудят персонала да се ваксинира. Според нея с влошаване на отношението към хора, които са една идея по-резистентни в тази посока – дали по свои съображения, дали по медицински причини без значение.

Водещи

Най-четени