Лавров заподозря намерения за подялба на Македония между Албания и България 20.05 | 19:34

Според руския външен министър събитията в бившата югорепублика се управляват твърде грубо отвън

От Галина Александрова

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес в изказване пред Съвета на федерацията, че събитията в Македония се управляват отвън, а някои виждат възможност за подялбата й между Албания и България, съобщи ТАСС.

Опитите да се задействат външни фактори за разрешаването на вътрешнополитическата ситуация в Македония предизвикват тревога, заяви Лавров. Правейки сравнение с  Украйна и Йемен, той отбеляза, че "се опитват да организират подобно нещо и в Македония, като използват албанския фактор".

Руският външен министър обяви, че дестабилизацията на  Македония се управляват "твърде грубо отвън". По думите му, това е опит да се въздейства на правителството на Никола Груевски заради отказа му да се присъедини към санкциите срещу Русия, подкрепата му за проекта "Южен поток и готовността му след неговото спиране да сътрудничат за раеализацията на други варианти за газови доставки, включително с изграждането на т.нар. "Турски поток". 

"Много е тъжно и опасно, че за тази цел се опитват да задействат албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе сключено Охридското споразумение (през 2001 г. - бел. ред.). А сега текат разговори, че Македония трябва да се федерализира още повече и даже се изказват идеи защо пък да не се раздели: една част да се даде на Албания, а друга - на България", каза руският външен министър.

Водещи

Най-четени