Лазар Груев: Докладът на ЕК съдържа балансирана оценка 22.01 | 19:24

Трябва да има независимост на съдебната власт, отбеляза председателят на ВКС

От Ивелина Георгиева

Поредният и, уви, не последният доклад на ЕК, съдържа балансирана оценка. Това казва в становището си относно доклада на ЕК председателят на ВКС проф. Лазар Груев.

Според него резултатите ще останат незадоволителни докато представителите на отделните власти не осъзнаят и не реализират принципа на разделение на властите и същевременно воля за сътрудничество по важни за обществото въпроси.

Трябва да се гаранитра върховенство на правото, което означава, че държавата се управлява според Конституцията и законите и че тя, чрез правото, гарантира като висши ценности живота, достойнството и правата на личността, смята магистратът.

Сред една от най-важните теми той открои и тази за независимостта на съдебната власт.

Горчивият опит от последните години сочи, че нападките между властите и прехвърлянето на отговорности, безотговорното обругаване и говорене "срещу" съда, а не "за" реформите, не могат да доведат до резултати и само рушат доверието и основите на едно истински демократично общество, посочва в позицията си Лазар Груев.

Той смята още, че не е достатъчно писаните правила, програми и планове да са формално демократични.

Груев посочи, че е удовлетворен от конкретните препоръки, отправени към ВКС в доклада. Сред тях са приемането на стратегия за повишаване на последователността при правоприлагането.

Водещи

Най-четени