Лазар Груев е против елекронния избор за главен прокурор 06.12 | 12:21

Шефът на ВКС е привърженик на отмяната на доживотния затвор без замяна

От Филипа Тодева

Настоявам гласуването за главен прокурор да се проведе чрез бюлетина, за да не бъде опорочен изборът. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, предаде агенция "Фокус”.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет Лазар Груев постави въпроса да се преразгледа електронният начин за гласуване.

Правната комисия обясни, че още не са готови със становище и това няма да бъде обсъдено на днешното заседание.

Във връзка с процедурните правила за избор на главен прокурор Груев заяви, че системата, с която се гласува, има три копчета – "за”, "въздържал се” и "против”. Според него при последователното гласуване кандидатите и самият избор се поставят в неравностойно положение.

"Гласува се за първия, виждаш резултата, след това гласуваш за втория, след това гласуваш за третия. Това трябва да се избегне. Вторият аргумент е, че когато се гласува с бюлетина, при оспорване на вота той може да бъде проверен от Върховния административен съд", добави той.

Неговият основен аргумент е свързан с характера на юридическото действие избор. "Представете си – възможно ли е най-напред Америка да гласува за президента Барак Обама, да изчака резултата, да го види и след това да пристъпи към гласуването на Мит Ромни”, попита председателят на ВКС.

Лазар Груев е привърженик на отмяната на наказанието на доживотния затвор без право на замяна.

"Доживотният затвор е наказание абсолютно по своя характер и всяко абсолютно наказание предполага абсолютна вина, каквато няма всъщност", коментира той. Според Груев тази дискусия трябва да се води спокойно, професионално, защото е много тежка и е точно толкова тежка, колкото дискусията за смъртното наказание.

По думите на Груев това наказание не дава никакъв шанс никому.

"По какъв начин примерно би могъл да бъде спрян един човек, осъден на това наказание да извърши и следващо, дори и в ограничените предели на мястото, където изтърпява наказанието лишаването от свобода? Всяко човешко същество би трябвало да има поне шанс”, добави още той.  

Водещи

Най-четени