Лазаров: Статутът на бежанците в Розово ще бъде проверен 30.04 | 20:03

Главният секретар на МВР прикани да не се коментира етническата толерантност

От Теодора Кокаланова

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че ще бъде извършена проверка във връзка със случая "Розово". По думите му тя няма да засяга използването на реч на омразата или завоалирани заплахи за саморазправа, които скандализираха обществото, а ще е насочена изцяло към статута на сирийците. 

МВР ще установи спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица, ще провери дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресната регистрация, която те са пожелали.

В същото време Светлозар Лазаров посочи, че "едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове" и изрази личната си позиция, че "това е нехуманно в съвременните условия".

Той обяви, че докато е главен секретар на МВР, няма да допусне незаконно преминаване през границата ни. Събитията се случват дни, след като авторитетната организация Human Rights Watch потвърди казваното от български правозащитни организации месеци наред – че изпратените по границата полицаи използват и груба сила, за да спрат нелегалните имигранти.

Твърдението на организацията бе остро критикувано, както от министър Цветлин Йовчев, който нарече твърденията в доклада "лъжи", така и от шефа на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който директно нарече HRW "лъжци и измамници".

Главният секретар на МВР заяви, че често полицейските служители, "охраняващи границата с телата си", са подложени на обиди. Все пак той посочи, че е готов да разпореди проверка по всички сигнали, свързани с полицейско насилие, съобщи bTV. 

Лазаров даде и информация за свършеното от подчинените му от началото на годината. Задържани са 629 души, от които 525 – на зелена граница, а останалите – на ГКПП-та. Недопуснатите общо в страната ни са 2367 лица. 

Припомняме, че 17 сирийски бежанци, сред които и малки деца, бяха прокудени от къща, в която живееха под наем, след като местните жители организираха протест срещу присъствието им.

Водещи

Най-четени