Левицата ще атакува в съда лимитите на болниците 22.04 | 15:34

Решението на Надзорния съвет на касата било взето в нарушение на Закона за здравното осигуряване, не достигали и гласовете "за"

От iNews.bg

БСП - Лява България ще атакува пред Върхавния административен съд /ВАС/ решението на Надзорния съвет на Националната здравно осигурителна каса /НЗОК/, в което са определени твърди лимити на болниците. Това заяви депутатът Мая Манолова пред журналисти, след среща на левицата със здравния министър Петър Москов в парламента във връзка със здравната реформа и предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. 

Манолова посочи, че парламентарната група на БСП - Лява България ще подкрепи част от представените от министър Москов предложения. Подкрепа ще получат например предложенията за електронните търгове, за националната здравна карта, за увеличаване на ролята на държавата в надзора на касата. Левицата няма да подкрепи обаче разделянето на пакетите на основен и допълнителен, лимитите за болници и листата на чакащи.

Манолова показа съобщение, което по думите й е залепено на входната врата на онкологичната болница в Благоевград. В него пише, че във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за април 2015 г. се спира приемът на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи. Организирани са листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение за май.

Това състояние в здравната система може да бъде характеризирано с думата "обреченост", посочи Манолова и допълни, че в резултат именно на решението на Надзорния съвет на касата за лимитите се стига до подобни съобщения.

Според БСП -Лява България решението е взето в нарушение на Закона за здравното осигуряване, с 4 на три гласа, а по закон се изисквали поне пет гласа. Петият глас бил даден по телефона. Манолова уточни, че решението вече се обжалва от две пациентски организации. БСП - Лява България ще се присъедини към тази жалба и ще посочат като допълнителен аргумент нарушение на закона и липса на необходимите гласове за вземане на решението.

Министър Москов коментира, че срещата с "БСП лява България" е потърсена от него и екипа му заради предстоящото гласуване на второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване. Той уточни, че по някои предложения има разбиране, по други не. Дискусията продължава, доволен съм от тази среща, отбеляза министърът. Принципът ни е такъв - ние търсим подкрепа навсякъде - в парламента и в обществото, независимо дали политическите ни позиции съвпадат, допълни той.

Водещи

Най-четени