Легенда от бойната ни авиация е пилотът на разбилия се край Безмер изтребител 28.09 | 18:41

Асът Пейо Дончев миналата година той пое поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre)

От iNews.bg

Полковник с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е разбилият изтребител на полигона в авиобаза Безмер, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници от военното министерство.

Летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер, организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил част от Командването на Военно-въздушните сили на България.

По непотвърдена информация, името на пилота е Пейо Дончев, който е бивш командир на авиобазата в Безмер.

Миналата година той пое поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre).

Су-25 е едноместен щурмовак с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

Пейо Дончев е съумял да катапултира в последния момент и да се махне от разбиващия се изтребител, но впоследствие парашутът му не се е отворил. Все пак, той е оцелял и вече е транспортиран до ВМА в София. Министърът на здравеопазването разкри, че пострадалият пилот има наранявания, но е контактен и няма непосредствена опасност за живота му.

Разбилият се и изгорял напълно Су-25 е сред тези, които преди 2 години бяха ремонтирани в Беларус, з акоето страната ни плати над 85 милиона лева.

Водещи

Най-четени