Леденото хоро в Калофер за Йордановден разгорещи българите 06.01 | 10:18

Петгодишният Стилян извади разпятието от водите на Тунджа по време на Богоявленския ритуал

От Кремена Бедерева

Стотици калоферци и гости на града се събраха да наблюдават единственото по рода си мъжко хоро. С бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете приближиха моста на Тунджа, където поп Тодор хвърли богоявленския кръст във водата, а бели гълъби полетяха в небето.

Петгодишният Стилян Николаев от Калофер извади разпятието от водите на Тунджа по време на Богоявленския ритуал. Момчето влезе в ледените води с мъжкото хоро с вуйчо си за първи път. След като предаде кръста на свещениците и получи тяхната благословия, той Стилян, че ще продължи да влиза и през следващите години.

Той пожела на съгражданите си да са здрави, а годината да бъде успешна за всички. Кметът на Калофер Румен Стоянов поздрави калоферци и всички гости от цялата страна.

Специално за мъжкото богоявленско хоро в Калофер пристигнаха хора от Варна, Силистра, Велико Търново, Бургас, Стара Загора и от всички населени места от региона.

Стоянов им пожела да продължават да уважават Калофер - градът на Ботев, където от векове се спазват българските традиции. За първи път през последните три години нямаше второ мъжко хоро. Това се случи, след като кметът отправи призив към гостите да уважат традицията и да не влизат във водата, преди да се извърши ритуалът.

Пак по негова молба първи в ледените води на Тунджа нагазиха калоферци, а след тях и гостите.

По традиция на хорото се хванаха около 200 мъже, облечени с национални носии, с народната песен "Залюбила е Василка". Ритуалният танц продължи около 20 минути в ледените води, а после продължи и отвън, като до мокрите танцьори се хванаха почти още толкова граждани. Независимо от студа и ледените води няма разболели се хора, участвали в ритуала през годините.

В леденото хоро се включи и водещият на bTV Антон Хекимян. Той за поредна година участва в ритуала в Калофер, след като преди няколко години, докато правеше репортаж за Йордановден, мъжете го набутаха в ледените води на Тунджа.

1457204

Не само в Калофер, но и във всички краища на България хората казват, че който е нагазил в ледената вода, не се е разболял и него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Водещи

Най-четени