Лек ръст на разкриваемостта на обирите на частни домове 27.08 | 11:54

Крадците стават и все по-нагли, показват наблюденията на полицията

От iNews.bg

През летния сезон кражбите от домове през отворени прозорци и балконски врати зачестяват, по данни на полицията в София. Грабежите се извършват дори когато хората са в жилището си. Разкриваемостта на този тип кражби се е увеличила с около 2% спрямо миналата година, информират от Столичната дирекция на вътрешните работи.


Голяма част от крадците остават традиционалисти в методите си - проникват чрез прозорци или през входната врата, която разбиват или отключват. Има и друга категория престъпници, каза оперативен работник от Столичната дирекция на вътрешните работи, чиято анонимност ще запазим поради естеството на работата му.

"Те понякога са изобретателни и много смели. Проникват на мястото, на адреса, в който искат да проникнат, през други жилища, през тавански помещения. Това е свързано с техническа подготовка и с познаване на самия район. Ефектни начини на задържане - тогава, когато информацията ни е била своевременна, ние сме били подготвени и съответно наистина сме влезли в начина на мислене на тези хора".
Преди да "нанесат удар" крадците обикновено наблюдават набелязания адрес. От полицията съветват хората да бъдат бдителни за всичко необичайно, което се случва около дома им.

Може на пръв поглед да изглежда забавно, но това е един от старите и изпитани методи на крадците да проверят дали сте в дома си. Обикновено слагат бисквитата под изтривалката на входната врата. Ако на следващия ден тя е строшена, значи домът е обитаем. Ако е цяла - те са готови за действие.

Крадците стават и все по-нагли, показват наблюденията на полицията.

"Говорим за хора с нисък социален статус, които нямат никакви морални или каквито и да било спирачки да извършат тези неща. Те наистина стават по-нагли - не се интересуват дали хората са си в жилището и т.н. Просто го правят".
Това пък поражда спекулации за употреба на газ при кражби, в които обитатели на жилището са в дома си.

"Няма доказателства за използване на газ, което чисто логически, на практика е много трудно да се случи, тъй като такъв метод на кражба е по-характерен за някакви тайни служби и е много неприложим. Изисква голяма подготовка, огромна сума пари за снабдяване на такива неща, плюс това наистина трябва много голямо количество газ, което трябва да се вкара през някакъв миниатюрен процеп, което на практика е невъзможно".
Бъдете бдителни и отговорни за имуществото си, както и пред кого обявявате, че няма да сте в дома си за известен период от време, съветват от полицията.

Най-четени