Лекари, адвокати, нотариуси, занаятчии - с данъчни декларации само онлайн 11.01 | 15:30

В данъчните декларации хората сами ще трябва да попълнят и облекченията, които искат да ползват, например за намалена работоспособност

От iNews.bg

Занаятчии, лекари със собствени кабинети, адвокати, нотариуси и редица собственици на малки фирми трябва да подадат годишните си данъчни декларации за доходите онлайн. От 2020 г. самоосигуряващите се граждани задължително подават данъчните си декларации само по интернет, напомниха от Националната агенция за приходи.

В петък, 10 януари, стартира кампанията за подаване на данъчните декларации за доходите и печалбите от 2019 г. Хората вече могат да разпечатат от сайта на НАП новите формуляри, да ги попълнят и подадат в офиса на НАП по постоянен адрес или да ги изпратят по пощата.

Може да подадат декларациите и онлайн с Персонален идентификационен код (ПИК), който може да бъде взет безплатно от всеки офис на НАП.

Но ако изчакат до началото на месец март и подадат декларацията си онлайн, хората ще могат да се възползват от нова електронна услуга на НАП – във формуляра предварително ще бъдат попълнени получените доходи от заплати, хонорари и граждански договори. Хората само ще трябва да проверят дали данните са верни и да изпратят онлайн формуляра.

При автоматично попълване на формулярите гражданите сами ще трябва да въведат само данни за доходите, за които в НАП няма информация – например от наем за отдаване на имот на физическо лице, от търговия с валута или с ценни книжа, които не са регистрирани на фондовата борса, доходи от продажба на имоти, които са облагаеми и т.н.

В данъчните декларации хората сами ще трябва да попълнят и облекченията, които искат да ползват, например за намалена работоспособност, за деца, за ипотечни заеми за млади семейства и т.н. Към декларациите няма нужда да се прилагат копия на решения на ТЕЛК.

Към годишната данъчна декларация вече няма нужда хората да прилагат и служебни бележки за получени доходи от работодателите.

Цялата отговорност при подаване на декларациите е на гражданите, пише "Труд". При подаване на данните в НАП някой работодател може да допусне грешка за изплатените доходи. Затова хората трябва да прегледат данните и крайния резултат – какъв данък трябва да внесат в хазната. Ако има грешки, всички данни в автоматично попълнените формуляри може да бъдат поправени. Едва след това човек трябва да подаде декларацията.

Новото за фирмите е, че до 28 февруари (нищо че годината е високосна) трябва да подадат в НАП справки за изплатените доходи. В справката за изплатени трудови доходи основният работодател към 31 декември трябва да посочи и изплатени доходи на съответния работник от предишни работодатели.

Отстъпка от 5% от данък върху доходите за довнасяне, но не повече от 500 лв., може да се ползва до 31 март. За целта гражданите трябва да подадат декларацията си онлайн и да внесат дължимия данък до 31 март, а освен това към момента на подаване на декларацията не трябва да имат просрочени задължения към хазната. Затова е добре предварително да проверят на сайта на НАП имат ли някакви стари задължения, което става с ПИК.

Плащането на данъка върху доходите може да стане по банков път, но и на ПОС-терминал в банковите клонове в офисите на НАП, като за тази услуга няма такса. Данъкът може да бъде платен и онлайн през сайта на НАП като за това също не се събира такса.

Водещи

Най-четени