Лекари настояват да не се криминализира вземането на подкуп 18.03 | 21:02

От БСК пък са против неплащането на осигуровки да се определя като престъпление

От Мая Александрова

От Българския лекарски съюз поискаха да не бъдат преследвани от закона хванатите с подкуп лекари. Това стана в НДК по време на дебат за проекта на нов Наказателен кодекс.

"Поставянето на лекарите под знака на длъжностни лица ще ги застраши да бъдат преследвани за деяния, които не са им присъщи", каза д-р Цветозар Младенов.

В момента лекарите и учителите не могат да бъдат съдени за подкуп, тъй като за това деяние е предвидено наказание само за "длъжностни лица".

Проектът изрично поставя упражняващите тези две професии в тази категория и предвижда до 6 години затвор при искане и получаване на подкуп.

Божидар Данев от Българската стопанска камара пък е против неплащането на осигуровки да се определя като престъпление.

"Ако това се случи, хора като бившия министър Симеон Дянков трябва да влизат в затвора. В ръководеното от него министерство на финансите за 4 години не са платени милиони левове за здравни осигуровки", аргументира се Данев.

От КНСБ обаче приветстваха тези текстове и предложиха да се криминализира и неплащането на заплати. Само за 2011 г. не са платени 70 млв. лв. от трудови възнаграждения, мотивираха се от синдиката.

"Високата скорост е най-големият убиец на пътя. Да се криминализира превишаването с над 50 км", поискаха от фондация "Безопасни улици" по време на дебат за проекта на нов Наказателен кодекс.

"Не бива да отпада и наказанието за употреба на алкохол над 1,2 промила, когато шофьорът е хванат за първи път, както е записано в проекта", посочи Ангел Борисов от "Безопасни улици". Той иска санкция и за хората без книжки, които сядат зад волана, предаде в. "24 часа".

Водещи

Най-четени