Лекарите във Видин едвам свързват двата края 02.09 | 13:55

Там заплатите на медиците са най-ниските в цялата страна

От Теодора Кокаланова

Да си лекар е призвание. Това е най-хуманната професия. Но, разбира се, всеки труд се възнаграждава. Във видинската областна болница "Св. Петка" заплатите на лекарите са най-ниски в страната, съобщи доктор Виолета Дочкова - изпълнителен директор на лечебното заведение. 

През последните шест месеца на тази година средната лекарска заплата във болницата е 1175 лева, като увеличението е с близо 20% в сравнение с миналата година. Медицинският персонал в болницата получава средна заплата 650 лева, като през миналата година тя е била 613 лева.

Причината за ниските заплати са задължението на областните болници да поддържат структури като патоанатомия, съдебна медицина, трансфузионна хематология, ТЕЛК и спешно-приемно отделение, които не носят никакви приходи на медицинското заведение, тъй като за тях се извършват само разходи.

По думите на д-р Дочкова липсват и няколко отделения като урология, инфекциозно и други структури. Екипът на МБАЛ Св. Петка" успешно е завършил европейски проект "Персоналът на МБАЛ "Света Петка" Видин АД с по-добри условия на труд", спечелен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По проекта подробно е обследвана организацията на работа по предоставяне на болнична медицинска помощ. Купени са предпазни средства и работно облекло на персонала и са внедрени и сертифицирани стандарти за безопасни условия на труд. Болницата е снабдена и с инсталирана съвременна пожаро-оповестителна система, предаде БТА. "Стойността на проекта е 197 117 лева, като 20% е собствено съфинансиране", подчерта още д-р Дочкова.

 

 

Водещи

Най-четени