Лекарите скочиха на новия бюджет на НЗОК 14.11 | 17:40

Ако той не се промени, нямало да има Национален рамков договор-2013 г

От Ралица Стоянова

Ако се запазят предлаганите финансови параметри на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година, няма да има Национален рамков договор-2013 г. Това заяви главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков.

Настояваме държавата да изпълни ангажиментите, които е поела, и от 1 януари 2013 г. да се увеличи процентът, който внася за деца и различни категории лица, които осигурява за здраве, заяви той, цитиран от БТА.

На преден план сега излизат проблемите с центровете по трансфузионна хематология. Според д-р Ленков лекарите от тези центрове повече не могат да работят с такива заплати. Той добави, че хематолозите искат пари, които са заработили, но промяна в Закона за държавния служител пречи те да ги получат.

От началото на годината досега БЛС е издал 400 удостоверения на лекари, пожелали да напуснат страната, каза д-р Ленков. Те са не само млади, има и такива над 45-годишна възраст. Напускащите България са от различни медицински специалности.

Водещи

Най-четени