Лекарският съюз готов със здравните пакети, внася ги до дни 19.10 | 15:12

Няма обаче съгласие за изваждането на накои заболявания от болничната помощ

От iNews.bg

До края на седмицата Българският лекарски съюз (БЛС) ще представи становище по заболяванията, които ще влязат в основния и допълнителния здравен пакет и лечението по тях ще се заплаща от касата. До края на октомври пък двата здравни пакета трябва да бъдат представени за обществено обсъждане. Това съобщи по БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, като увери, че съдържанието на пакетите ще бъде в интерес на пациентите и на съсловието.

Той обясни, че повечето регионални лекарски колегии са приключили с обсъжданията и като цяло има разбирателство по съдържанието на пакетите. Съсловието обаче не било съгласно с преминаване на някои заболявания от болничната в извънболничната помощ.

"В по-голямата част от случаите пакетите се приемат. Има известни нюанси, особено в частта, когато се касае за изнасяне от болничната в извънболничната помощ. Там ще имаме определено проблеми, които трябва да бъдат решени", посочи д-р Грозев.

БЛС вече има оформени предложения, които ще представи на преговорите с Министерство на здравеопазването и НЗОК – в ортопедията, травматологията, очните болести.

Според шефа на БЛС има възможност надлимитната дейност на болниците, свързана със спешните случаи, да бъде изплатена до края на годината.

Д-р Грозев коментира и предложението на БЛС да се криминализира деянието, ако пациент укрие инфекциозно или заразно заболяване.

"Тук не може да се говори за криминализиране. Пациентът не е виновен за това нещо. Но разбира се, при дадени обстоятелства, тогава, когато аз знам, че притежавам такъв вирус и че той е вреден както за мен, така и за околните, разумното и правилното е да споделя с моя лекуващ лекар, с оператора си, защото по този начин ще предпазя и него, и огромната част от пациенти, които може по независещ от тях начин да бъдат заразени", аргументира се той.

 

 

Водещи

Най-четени