Лепят "Достъпно за вас" на 16 хранителни продукта в магазините от 15 ноември! Ще паднат ли цените? 10.11 | 11:00

Целта с тази инициатива е да постигнем трайно ниски цени за потребителите и става въпрос за стоки от първа необходимост, обясни министърът на икономиката Богдан Богданов

От iNews.bg

Инициативата "Достъпно за нас" ще стартира в магазините на 15 ноември, а нашата цел е с нея да постигнем трайно ниски цени за потребителите и става въпрос за стоки от първа необходимост. Това каза в "Тази сутрин" по бТВ министърът на икономиката Богдан Богданов.

В ефир бе показано и логото на инициативата. То ще стои до етикетите на стоките, чиито цени ще се намалят. Броят на тези продукти трябва да са най-малко 16 на седмица, добави той.

"Това е една инициатива, която стартирахме още преди месец. Идеята ни беше да стартираме с нея на 1 ноември. За съжаление се забавихме с около две седмици поради дискусии с представители на Комисията за защита на конкуренцията, за да сме сигурни, че инициативата ни по никакъв начин не я уврежда, а дори създава такава за 50 продукта", заяви министърът. 

"Немалка част от хранителните вериги вече се включиха. Имаме кампания и за по-малки търговски обекти. На втория етап ще добавим и нехранителни продукти. Има заявки вече и за медикаменти", добави той.

"Във всеки магазин или верига, която се е включила в кампанията, ще се ползва логото на инициативата. Идеята е да може така по най-лесен начин потребителите да се ориентират за стоките. По този начин може да постигнем трайно ниски цени", обясни Богданов. 

"Ще правим анализ всяка седмица в министерството на икономиката, за да следим динамиката на цените. На сайта на министерството, който специално сме създали за инициативата, ще може на следващия етап потребителите дори да изберат конкретен продукт, който им е необходим и да видят конкретните обекти в цялата страна, от които могат да си го купят", добави той.

Водещата Мария Цънцарова обаче коментира, че от Комисията за защита на конкуренцията са изпратили министъра раздава безплатен обяд, а всички знаем, че такъв няма. За чия сметка са тези търговски отстъпки, попита тя, а от отговорът на Богданов това не стана съвсем ясно. 

Той коментира и за дерогацията за руския петрол, като изтъкна, че това е механизъм, който Европейската комисия е разрешила за България да ползва за конкретен период от време. За съжаление нищо не е направено, за да може след като той свърши, страната ни да подсигури производството си с неруски петрол и това да гарантира максималния капацитет на рафинерията в Бургас и работните места на хората.

"Технически рафинерията ни може да преработва неруски петрол. Въпросът е откъде ще дойде. Има ли го – ние не знаем. Информация до мен не е достигнала", призна министърът. 

Водещи

Най-четени