Лесно ли е да търсиш родителите си 16 години? 19.03 | 11:35

Тайната на осиновяването е пречка много лица да разберат произхода си

От Теодора Кокаланова

Около 2 милиона души са засегнати от процесите на осиновяването. Голяма част от тях търсят билогичните си родители повече от 16 години. По-труден, изпълнен с препятствия начин, те достигат до отговорите на въпросите, които стоят като загадка през целия им живот. Една не малка част никога така и не разбират кои са истинските им родители. 

Според младежите тайната на осиновяването е пречката те толкова дълго да се лутат в тази неяснота. По данни на Българската асоциация на осиновени и осиновители около 2 милиона души са засегнати от процесите на осиновяването. 

"Затворете очи и си представете, че баба ви не ви е баба, дядо ви не ви е дядо, майка ви .... и се опитайте да усетите тази безтегловност, която усещам аз! Не мога и не искам да се примиря с идеята, че ще си отида от този свят и няма да знам нищо за своя произход, за своя ген!" 

Това пише в интернет едно вече пораснало осиновено дете, на име Лили. Това се оказва и единственият начин, по който човек може да намери биологичните си родители, защото у нас тайната на осиновяването е гарантирана със закон. Макар че години наред осиновените деца искат да разберат кои са всъщност, единственият документ до който успяват да стигнат е актът им за раждане. 

"Аз съм се казвала Десислава, а сега съм Лили, а дъщеря ми се казва Десислава, без да знам, че си кръщавам детето на себе си", разказва момичето. След това разбира, че е трето дете и има още двама по-големи братя.

Според семейния кодекс у нас всеки, навършил 16 години, може да поиска информация за биологичните си родители от Окръжния съд, но трябва да са налице "важни обстоятелства", като например наследствени заболявания. Как обаче един осиновен човек може да предполага от какво са били болни родителите му, без да знае кои са всъщност.

"Искам да ми дадат отговор откъде произлизам, какво нося като гени, какво предавам на моите деца, защото всяка вечер заспиваш и си мислиш дали не срещнах брат си, или майка си. Детето ти като се разболее да не би аз да съм виновен за това", пита се Лили. 

В търсене на родителите и на правата си, осиновени планират да заведат иск в Европейския съд по правата на човека. Практиката на съда показва, че е много вероятно да го спечелят, което ще промени законодателството ни, предаде Нова телевизия.

Водещи

Най-четени