Летище "София" с нова контролна кула до 10 месеца 19.08 | 13:46

Над 14,8 млн. лева ще бъдат вложени в обекта

От Петя Михайлова

Нова 50-метрова контролна кула ще бъде изградена на Терминал 2 на Летище София за десет месеца.

Над 14,8 млн. лева ще бъдат вложени в обекта, като сумата изцяло се осигурява от държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (ДП РВД), пише econ.bg

Главният изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД Павел Калистратов и генералният директор на ДП РВД Диян Динев подписаха днес договора за работното проектиране и строителство на новата кула.

Тя ще се намира западно от сградата на Терминал 2, южно от перона за самолети. Ще има и паркинг за служебни автомобили с 24 паркоместа.

"Съоръжението ще има 360-градусова видимост и ще осигурява качествено обслужване на летището през следващите 40 години", заяви Калистратов.

В договора е заложена клауза през следващите 20 години дружеството да извършва гаранционното обслужване.

Строителството на контролната кула е част от бъдещ мащабен проект за цялостна модернизация на летището. Предвидено е тя да може да обслужва още една полоса, която ще бъде изградена в бъдеще.

В проекта за осъвременяване е заложено и изграждане на вертолетни площадки за нуждите на полицията, които също ще могат да бъдат обслужвани от кулата. На този етап няма предвидени конкретни срокове за изграждането на площадките. Знае се само, че Министерството на вътрешните работи от доста време обсъжда идеята, затова от РВД са се съобразили с нея.

През тази година от РВД отчитат 10% ръст на трафика спрямо 2010 г. Натовареността на съществуващата писта е 65%, съобщи генералният директор на държавното предприятие Диян Динев.

С изграждането на съоръжението ще бъде подобрено качеството на аеронавигационното обслужване в зоната на летището, както и ще бъде съкратен срокът на рулиране на самолетите.

От своя страна, това ще доведе и до намаляване на авиационния шум в района на София, смятат от РВД.

Водещи

Най-четени