Лечков окончателно оневинен по дело за търговия с влияние 14.06 | 12:25

Екс кметът на Сливен бе подсъдим, че взел 5000 лв, за да "помогне" за прокарване на водопровод

От iNews.bg

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Йордан Лечков по дело за търговия с влияние.

Бившият кмет на Сливен бе обвинен в това, че през 2005 година е поискал и приел 5000 лева от местния бизнесмен Илия Георгиев Манастара. Според прокуратурата парите са били под формата на дарение за общинския футболен клуб "Сливен", а в замяна Лечков е обещал да упражни влияние при решение за прокарване на водопровод, който така и не е реализиран.

Йордан Лечков бе оправдан от Окръжния съд в Стара Загора, а през миналата година присъдата бе потвърдена и от Пловдивския апелативен съд. Държавното обвинение протестира оправдателното решение.

Сега върховните магистрати отбелязват, че показанията на частния обвинител Илия Георгиев за дадените пари се опровергават от разказите на свидетели по делото.

Освен това според ВКС ипсват категорични доказателства подсъдимият да е искал и приемал от частния обвинител дар с обещание за упражняване на влияние върху неизвестно длъжностно лице от системата на Изпълнителната агенция по горите".

"Извън всякакво съмнение е обстоятелството, че (...) присъдата не може да почива на предположения и съдът признава дадения подсъдим за виновен, само и единствено когато обвинението е доказано по несъмнен начин, което в конкретния случай не е сторено с изискваната от закона категоричност", е записано в мотивите на съда.

Оправдателната присъда е окончателна и не може да бъде обжалвана.

Водещи

Най-четени