Либерализация на електроенергийния пазар изглежда все по-възможна 02.06 | 19:00

Депутатите от ресорната парламентарна комисия подкрепиха на първо четене промените в Закона за енергетика

От iNews.bg

Депутатите от ресорната парламентарна комисия подкрепиха на първо четене промените в Закона за енергетика, които придвижват страната ни с крачка напред към либерализацията на електроенергийния пазар, предаде БГНЕС.

Вносители на новите текстове са депутати от управляващото мнозинство, начело с председателя на комисията Валентин Николов, а с тях се цели преход към изцяло пазарни механизми, които да гарантират конкуренцията и справедливи цени на енергията.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази подкрепа за промените от името на ръководеното от нея ведомство и ги определи като "изключително навременни". На практика с тях страната ни ще транспонира европейската директива, която задължава страната ни от 1 януари 2021 г. всички стопански субекти, които са на регулирания пазар, да преминат на свободния пазар. На регулирания пазар трябва да останат единствено битовите потребители, които след време също да излязат на свободни пазар.

"Смятам, че е много удачен моментът, в който се извършва това", подчерта Петкова, според която процесът трябва да бъде завършен до 1 октомври, а до тогава фирмите ще имат възможност да се подготвят. "Моментът е благоприятен и отчитайки нивото на електрическата енергия на свободния пазар", смята енергийният министър.

В изказването си пред депутатите тя обърна внимание и на нотификацията по отношение на Механизма за капацитет и припомни, че в момента е в ход процедура по преговори с Европейската комисия. Едно от условията, които ни поставя комисията, е именно крайният срок на пълната либерализация на пазара на електрическа енергия. Според министър Петкова промените в закона ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия, защото България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран.

Подкрепа за законопроекта изрази и председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. "Ще съобразим нашето годишно ценово решение с разпоредбите на закон, ако той бъде приет в този вид. Това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, след което те вече няма да присъстват на регулирания пазар", обясни председателят на независимия регулатор. 

Водещи

Най-четени