Лидерите на ЕС одобриха закупуването на 1 милион снаряда като помощ за Киев 24.03 | 12:30

Отпускат се 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси, без да се нарушават отбранителните способности

От iNews.bg

Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура.

Отпускат се 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси, без да се нарушават отбранителните способности.

Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана, съобщи Нова телевизия.

Българският президент Румен Радев изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.

"Тази среща беше важна, защото консолидира едно важно решение, което е реална стъпка към европейската отбрана. Това е решение, което се отнася до боеприпасите. Искаме да бъдем напълно ангажиран играч, когато става дума за предоставяне на подкрепа, искаме да действаме като европейци по отношение на производството на боеприпаси и доставката на боеприпаси в Украйна”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидери на страните от Европейския съюз подкрепиха новата зелена индустриална стратегия. Целта е развитие на чистите технологии. Средствата за постигане на това обаче разделят 27-те.

Водещи

Най-четени