Ликвидират транспортната фирма "Автобусни превози" в Плевен 28.10 | 16:50

Дружеството е натрупало задължения за над 1,1 млн. лева

От Ралица Стоянова

Общинският съвет в Плевен даде съгласие да се прекрати дейността и да се открие производство по ликвидация на транспортната фирма с общинско участие "Автобусни превози".

През шест от последните десет години дружеството е работило на загуба и е натрупало над 1,1 млн. лева задължения към републиканския бюджет, доставчици и персонала. Само през 2008 г. и 2009 г. загубите са почти 800 хил. лева, посочва в предложението си до съвета кметът Найден Зеленогорски. Рязко намалените пътникопоток и приходи, чувствителното нарастване цената на горивото, спирането от движение на нови автобуси, поради съдебен спор, и поддържането на ниски цени на билетите по социални причини, са причина за неблагоприятната тенденция, твърди кметът.

При вземане на днешното решение групата съветници на БСП отказа да участва в дискусията и гласуването. Според лидера им Любомир Петков "дружеството е източено и отговорност за щетата трябва да носи ръководството на общината и кметът", пише БТА.

За да остане автогара Плевен общинска собственост, миналата седмица на извънредна сесия съветът реши да я закупи за 2,1 млн. лева след спечелен търг.

 

Водещи

Най-четени