Лиляна Павлова: Концесионерите по Северното Черноморие са по-дисциплинирани 11.08 | 16:59

Министърът инспектира днес плажните ивици на курорти по Северното Черноморие

От Георги Георгиев

"Категорично мога да заявя, че Северното Черноморие е по-дисциплинирано от Южното по отношение спазването на изискванията в концесионните договори. Това може само да ни радва, тъй като потребителите са печелившите от спазването на закона". Това каза днес регионалният министър Лиляна Павлова по време на инспекция по Северното Черноморие.

По време на обиколката си Павлова инспектира обектите и замервания на концесионирани и отдадени под наем плажове.

Проверката на един от най-големите плаожове по Българското крайбрение – в курортен комплекс Албена, не установи отклонения от изискванията по договора.

"Напълно е спазено съотношението 40:60 платена-свободна зона, осигурени са достъп чрез скари до брега и чадъри за инвалиди, медицинският пункт е напълно осигурен с необходимото оборудване, налице е и спасително оборудване", коментира министър Павлова. Според нея концесионерът е осигурил в повече и линейка.

Незаконно построено заведение с издадена и влязла в сила заповед за доброволно премахване продължава да работи и да обслужва туристи, видяха проверяващите на плаж Кабакум-Север. Заведението е с прекъснат ток и водопровод, но въпреки това предлага топла храна и напитки. "След днешната проверка ще сезираме компетентните органи от ДНСК и РИОКОЗ", коментира министър Павлова.

На съседния плаж Кабакум Север ІІ, отдаден под наем, съществува частен 2-етажен клуб. Регионалният министър заяви, че ще сезира областния управител да извърши проверка за законността на обекта.

Свободната зона на плажа Кабакум Централен е разположена в изключително замърсена и залята от мръсни води част. В непосредствена близост до нея е разположено и заведение за хранене. За всяко едно от установените нарушения ще бъде наложена санкция от 0,5 на сто от годишния размер на концесионната такса, уточни министър Павлова.

Това е втора вълна на проверките. Обобщените резултати от първите проверки показват, че от проверените 28 концесии, при 9 от тях е налице несъответствие по отношение на водно-спасителната дейност - по-малко на брой спасители и недобро оборудване, следвани от леки отклония в изискванията за съотношението платена-свободна зона.

"Първите проверки бяха извършени в края на май и през юни. До края на септември ще продължим с инспекции", уточни Лиляна Павлова. Тя се запозна на място и с един от основните проблеми на плажа Кабакум - липсата на траспортна връзка с град Варна.

"В спешен случай нито линейка, нито пожарна кола могат да окажат необходимата помощ. Ще търсим възможност за решаване на проблема с понтонен мост", коментира регионалният министър. По-малко от 50 метра от пътя са откъснати заради свлачищни процеси още преди години и поради наличието на частни имоти от една страна и плажната ивица като изключителна държавна собственост от друга страна правят трудно решаването на проблема.

Министър Павлова се ангажира с търсене на решение на казуса.

Водещи

Най-четени