Линейката с мигранти - купена от автокъща в София 03.12 | 13:40

Това разкри директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов

От iNews

Линейката, която бе заловена с 14 мигранти край Средец, е била закупена от автокъща в София от фирма, регистрирана преди месец, която няма предмет на дейност медицинско обслужване. Това разкри директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, цитиран от "24 часа".

"Явно целта е била да се използва точно за този вид престъпна дейност. По наши данни това е бил първия курс на линейката. От средата на месец септември сме изградили организация, представляваща съществуването на няколко на брой КПП-та. Отделно от това заедно със служители на жандармерията и Гранична полиция имаме и т.нар. обходни патрули. Именно един от тези обходни патрули е установил въпросния автомобил преди още да премине през КПП. Спрян е на база анализ на риска. Задържането е между две села в община Средец. Водачът на автомобила беше облечен в престилка на фелдшер. Той е български гражданин, от София, не е криминално проявен", каза комисар Калоянов.

Според разследващите пътят на линейката е бил от София до ГКПП- Малко Търново и обратно, преминавайки през контрполно-пропусквателните пунктове в Бургаска област.

"В Районна прокуратура-Бургас се наблюдава досъдебно производство за трафик на мигранти. Деянието е извършено при наличието на квалифициращите признаци - използване на моторно превозно средство, като в конкретния случай това е специализиран автомобил - линейка. Това представлява линейка във вида, в който се намират във всяко едно лечебно заведение, с всички отличителни белези. Касае се трафикирането на 14 броя лица от тунизийски, сирийски и либийски произход. Законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. Водачът е с предявено обвинение, взета е мярка за неотклонение "задържане под стража" до 72 часа", заяви наблюдаващият прокурор Мария Маркова, която ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение.

 

Водещи

Най-четени