Липса на служители мъчи държавната администрация 31.03 | 10:23

Над 200 конкурси са обявени за различни длъжности

От Цанка Донкова

Липса на служители мъчи държавната администрация. Справка в специализирания регистъра с вакантните длъжности към сайта на Министерския съвет сочи, че само до средата на април отворените конкурси в централната администрация и структурите към нея са около 200.

Кадри се търсят по всички етажи на бюрократичната машина и в цял куп ведомства, допълва в. "Монитор".

Сред примамливите обяви са 12 за попълване на свободни позиции в министерствата. Заплата до 2450 лв. например обещават за квалифициран експерт към Министерството на регионалното развитие. Одобреният кандидат за длъжността ще трябва да поеме част от дейностите в дирекция ГРАО, която пък се очаква да бъде затрупана от работа покрай европейските избори през май. С възнаграждение над 2000 лв. може да се уреди и доказан одитор, който да се захване със сметките в Министерството на културата. До около 1600 лв. пък предлагат в здравното ведомство за шефски длъжности в две дирекции.

За администрацията на затворите са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители. Освен надзиратели се търсят и зъболекари, които да се грижат за лишените от свобода. Тяхното възнаграждение ще започва от 829 лв. на месец.

Митниците също страдат от липса на експерти. Там заплатата е по-скромна - по около 700 лв. Квалифициран служител се търси и за дирекция "Контрол и правни дейности" в комисията по хазарта. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране също е обявила конкурс – за шеф на дирекция "Контрол и решаване на споровете”.

Причината за липсата на квалифицирани служители е, че те отиват в частни фирми, привлечени от по-високи заплати или по-добри възможности за професионално развитие.

Водещи

Най-четени