Липсата на правила определяли "разюздания" живот на студентите 01.03 | 10:37

Ректорът на УНСС предлага да се изгради нов кампус

От Кремена Бедерева

Побоищата в "Студентски град" не са ежедневие, но се случват често и всички случаи са свързани с голяма употреба на алкохол. Нормално, при положение, че в района има 80 общежития и 60 заведения, а контролът липсва, заяви в ефира на bTV Ани Петрова, началник на Седмо РПУ-София.

Коментарът й бе по повод убийството на 19-годишния Марио Данчев, който беше фатално прободен с нож в общежитие след пиянско сбиване. За убийството вече е повдигнато обвинение на съквартиранта на момчето - Илко Радев.

Мнението на Петрова подкрепи и Румен Захариев, председател на Съюза на младите студенти, който бе дори по-краен в обяснението на тезата за липса на контрол и санкции като един от основните фактори за свадите между студенти и за функционирането на целия обособен с "учебна” цел район. Захариев обвини всички държавни институции в защита на интересите на хора, които правят бизнес в "Студентски град".

"Поради корупция се допусна тук да има превес на икономическия интерес, не на образователния. 3 години изминаха от убийството на Стоян Балтов, а държавата не направи нищо, за да промени реалността. Тогава събрахме 5000 подписа на студенти, които искаха по-малко заведения и повече да не се строи в "Студентски град", но уви...”, заяви Захариев и допълни, че дори напротив - оттогава заведенията са станали два пъти повече, а наркотици могат да се купят във всяка дискотека.

Около липсата на правила и страх от санкции, като основна причина за "разюздания” живот на студентите, се обединиха и ректорът на УНСС проф. Стати Статев и психологът Христо Монов.

"Студентски град е емблема на случващото се в държавата, на липсата на правила. От 20-ина години има либерализация на наказателната политика - липсват санкции и страх от тях, което не е правилно и дисциплиниращо за младите хора”, увери Монов, който също е загубил син при младежка свада.

Проф. Статев пък подчерта, че университетите няма как да поемат отговорността за действията на студентите си извън учебните зали и прехвърли топката в ръцете на изпълнителната власт. Освен това ректорът на УНСС изрази надежда, че образователното министерство отсега нататък също ще успее да въведе някакъв ред в студентските общежития.

След инцидента с Марио Данчев министър Сергей Игнатов свика спешна среща на ректорите на столичните университети и бе решено общежитията да минат под контрола на управляваното от него ведомство, за да се гарантира сигурността на младите хора.

Като трайно решение на проблемите в "Студентски град" проф. Статев предложи драстична реорганизация на живота в района или, още по-добре, изграждането на нов кампус, подобен на тези в чужбина.

В САЩ и Европа кампусите имат вечерен час, който е наречен "тихи часове". От 22 часа вечер до 8 сутринта е забранено шумът да надвишава такива нива, че да се чува говор, музика, телевизия или други звуци извън територията на стаята. "Тихите часове" за "Студентски град" са през деня, когато студентите спят.

В кампусите на университетите в цивилизованите страни е забранен достъпът на външни лица. Абсолютно забранени са купони в стаите.

 

Водещи

Най-четени