Лицензирани лекари ще заменят ТЕЛК при определяне на инвалидност 13.03 | 16:10

Обмислят медицинската експертиза да не е обвързана със социалната помощ за увреждане

От Ростислава Иванова

Експерти от министерството на здравеопазването и министерството на труда и социалната политика работят върху реформаторска концепция за определяне степента на увреждане и придобивки за инвалидност, която да измести системата на ТЕЛК. Тя предвижда лицензирани лекари да имат право да дадат на пациента бърза медицинска експертиза, от която да не зависи евентуалното социално обезщетение.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на петъчния парламентарен контрол. Депутатът от левицата Георги Кадиев попита министъра каква е концепцията на здравното министерство за преструктуриране на системата за оценка на уврежданията, работи ли по методика на Световната здравна организация и ще има ли публичен дебат по проблема, защото в момента обществото било разделено.

"Това, което трябва да се направи, е да се даде възможността хората бързо и реално да получават медицинска експертиза от лекарите, да се изчисти механизма по коректността и да се раздели чисто медицинската експертиза от някакви социални придобивки, които вървят с нея", каза Москов.

"Цялата философия на реформата е свързана с това лекарят да дава процента на увреждане, който има пациентът, а после социален работник заедно с лекар по трудова медицина, какъвто има във всяко предприятие по закон, да преценява спрямо спецификата на работното място каква част от тези увреждания и в каква степен инвалидизират служителя и какво следва от това. Всеки гражданин с нужда от такъв тип експертиза трябва да знае, че системата ще работи без спънки, а колкото по-бързо я променим и решим проблемите, толкова по-добре", обобщи здравният министър.

Общо 187 949 са инвалидите в България, освидетелствани през ТЕЛК, сочат данни за 2013 г. Над 68 000 от тях са освидетелствани за увреждане за първи път, а 40,5% от общия брой са с пожизнена инвалидност.

Водещи

Най-четени