Личните лекари все още не знаят с колко вида ваксини ще разполагат за масовата имунизация 28.01 | 14:18

Ако началото на масовата ваксинация бъде поставено през февруари, това означава, че хората ще могат да избират между максимум 3 вида ваксини - на компаниите "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека"

От iNews.bg

На фона на несигурното изпълнение на договорените доставки от ваксини срещу COVID-19, правителството измести началото на масовата имунизация у нас още по-рано - след средата или към края на февруари. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви днес, че е съвсем реалистично тогава да започне четвъртата фаза от плана за ваксиниране. В нея са включени възрастните хора, хората над 65 години и тези с хронични заболявания.

 Според представените по време на редовния брифинг в Министерския съвет последни данни за очакваните дози ваксини, през февруари страната ни трябва да получи 260 хиляди дози от неодобрения все още препарат на компанията "Астра Зенека".

"През февруари, по наши предварителни данни, които са потвърдени от производителя на третата ваксина, която очакваме да получим, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно с това вървят доставките на първата и втората RNK ваксини. Така че ще разполагаме с достатъчни количества да обезпечим нуждите на хората във втора и трета фаза. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза", посочи Ангелов.

Ако началото на масовата ваксинация бъде поставено през февруари, това означава, че хората ще могат да избират между максимум 3 вида ваксини - на компаниите "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека".

А ще имат ли готовност тогава личните лекари да определят подходящата за всеки пациент ваксина и да я препоръчват на съответния желаещ да се имунизира срещу вируса, Dir.bg потърси отговор от д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Не мога да отговаря еднозначно. Вижте какво се случва с доставките. Зависи с какво ще разполагаме и конкретният пациент с какви придружаващи заболявания е. До момента производителите на ваксините, които ще бъдат внесени у нас, не дават някакви опасни противопоказания за широкия кръг от пациенти с хронични заболявания. Изключение правят имуносупресираните и тези, които са проявявали алергични реакции във времето. Зависи от тяхното състояние към момента. Може да се наложи някои от тях да бъдат консултирани допълнително, специално заради ваксината. При имуносупресираните не може да се сложи ваксина, но те са малко", каза д-р Брънзалов.

Дали има опасност личните лекари да разполагат само с един или два вида ваксини, които няма да са подходящи за определени пациенти, според д-р Николай Брънзалов е малко вероятно.

"Която и ваксина да имаме налична, тя ще бъде удачна за огромния процент от населението, който ще трябва да бъде ваксиниран", посочи той.

По време на днешния брифинг след настоятелен въпрос от страна на здравния министър по колко ваксинации на ден може да прави един личен лекар, д-р Брънзалов даде ориентировъчните числа между 10 и 20. Как обаче това ще се съчетава с основната работа на личните лекари, според него няма да е лесно.

"Десет или двайсет ваксинации на ден означава да разполагам с 1 или 2 флакона от ваксината на "Модерна". Ако е с ваксината на "Пфайзер", там са 6 дози във флакон - по 6, 12 или 18 души могат да бъдат имунизирани.

Ние трябва предварително да разполагаме с план. Аз лично събирам листа с желаещи от моите пациенти. Като видя какъв списък се събира, мога да го заявя в Регионалната здравна инспекция. В зависимост от ваксината, която ще имам и колко време мога да я съхраня в моя хладилник, ще си изготвям алгоритъм за ваксиниране на хората. Ще си определя часови интервал, който е удачен.

Дали това ще пречи или не на другата ни работа, зависи от много неща, защото нашите пациенти отиват на лекар, когато си пожелаят. Повечето не са с предварително записани часове. Но за поставяне на ваксина трябва да се дават часове, иначе ще стане струпване", обясни пред Dir.bg д-р Брънзалов.

Около 10 процента от неговите пациенти вече са заявили, че искат да се ваксинират.

Препоръчва на колегите си лични лекари да започнат да записват желаещите отсега.

"Хубаво е да знаем предварително каква заявка да направим към РЗИ. За да знае регионалната инспекция каква заявка да направи за съответния регион. Логистиката е важна, защото нямаме право при нас да застояват ваксини или да ги хвърляме", посочи д-р Брънзалов.

Според него сценарият за масова имунизация на 2 милиона българи до юни при налични доставки на 3 вида ваксини у нас е осъществим. 

Водещи

Най-четени